Windows 7 stopt ermee. Dit betekent het voor jou!

Het einde van een tijdperk is aangebroken! Windows 7 stopt er namelijk mee. Op 14 januari 2020 trekt Windows de trekker uit de ondersteuning van deze veelgebruikte versie. Alleen, wat betekent dat concreet voor jouw organisatie? Dat leggen we in deze blog uit.

Allereerst: maak je nog geen zorgen. Je Windows 7-systeem blijft na 14 januari 2020 werken, maar er worden geen updates met betrekking tot veiligheid en software meer uitgebracht. Het is natuurlijk wel een dingetje dat je PC mét Windows 7 kwetsbaarder wordt voor virussen en beveiligingsrisico’s als ransomware en andere malware…

Precies om die kwetsbaarheid zullen in de loop van 2020 veel organisaties hun webdiensten ontoegankelijk maken voor Windows 7 gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan internetbankieren en de belastingdienst! 

Wat moet ik doen?

Je hebt nog een aantal weken voordat Windows stopt met de ondersteuning van 7. Je kunt je nu dus al oriënteren op een nieuwere versie van Windows (of een totaal ander systeem zoals Apple).

Windows 10 is een logische en goede vervolgstap. Niet alleen zijn er talloze nieuwe en handige functionaliteiten, maar is het veel veiliger. Het is namelijk de laatste versie die Microsoft uitbrengt. Dat betekent concreet dat vervolgens alle updates in Windows 10 worden doorgevoerd en je dus niet constant grote upgrades moet doen naar nieuwe versies. Waar je ook naar overstapt: het is belangrijk dat het past bij jouw organisatie.

Oke, helder. Hoe doe ik dat?

Je kunt je Windows 7-apparaten upgraden naar Windows 10 óf investeren in nieuwe computers en laptops mét Windows 10. Wij raden het laatste aan. Is misschien ook de duurste optie, maar uiteindelijk levert het veel meer op. Nieuwe Windows-systemen zijn sneller en lichter, maar er zit ook een krachtigere processor in (lees: minder vaak vastlopen). Om over het verschil in veiligheid niet eens te spreken!

We raden het upgraden dus af. Je moet dan een nieuwe (dure) licentie kopen en je loopt tegen installatiekosten aan. Daarnaast kunnen de meeste oudere systemen Windows 10 niet aan. 

Ben ik dan al mijn bestanden en programma's kwijt?

Je bestanden kun je tijdelijk overzetten op een externe harde schijf of backuppen in de cloud. In ieder geval: je bestanden kun je gewoon overnemen.

Dat geldt ook voor de software die je hebt. De meeste software is inmiddels Windows 10 ready, maar het kan voorkomen dat een programma dat niet is en wél problemen oplevert bij het overzetten. Dat zal per programma en licentie bekeken moeten worden!

Laten we overstappen!

Hier vind je alle informatie over Windows 10. En hier vind je het officiële bericht van Microsoft met meer info over het ‘einde’ van Windows 7! Altijd goed om even door te lezen.

Wil je meer informatie over wat de overstap van Windows 7 naar Windows 10 voor jouw organisatie betekent? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op.

Deel deze post

Altijd het laatste ICT-nieuws in jouw inbox?

Dat kan! Laat hieronder je e-mailadres achter en we beloven niet vervelend te zijn.

We hebben nog meer

Klaar om jouw ICT waardevol in te gaan zetten?

Neem vrijblijvend contact met ons op!